Welke luchtbuks kogels kopen?

Omdat veel mensen het lastig vinden om het juiste kogeltje te kopen voor hun luchtbuks, leggen we je graag het één en ander uit. Hierdoor kun je zelf beter beslissen welk kogeltje het beste bij je past.

Kalibers

Allereerst is het van belang om het juiste kaliber te selecteren. Bijvoorbeeld 4.5mm, 5.5mm of een nog groter kaliber. Meestal staat het kaliber aangeven op de loop van je buks of op de kolf. Bijvoorbeeld:

  • 4.5mm (.177)
  • 5.0mm (.20)
  • 5.5mm (.22)
  • 6.35 (.25)
  • 9mm (.35)

Vormen

Als je eenmaal het juiste kaliber weet, kun je gaan kijken naar de vorm van het kogeltje.

Platkop
Schiet je graag op kaartjes, dan kun je het beste kiezen voor kogeltjes met een platte kop. Deze geven namelijk de mooiste inslag op je kaart. Je krijgt met deze kogeltjes dus een mooi rond gaatje in je kaart.

Bolkop

Schiet je graag op metalen doelen of op een wat langere afstand, dan is een bolkop ideaal. Deze geven een goede impact op je doel en zijn aerodynamischer dan een kogeltje met een platte kop. Hierdoor zijn ze op langer afstanden stabieler dan een kogeltje met een platte kop.

Hollow Point

Een kogeltje met een holle punt zal bij inslag op het doel vervormen. Hij wordt hierdoor groter waardoor hij een groter gat in het doel maakt. Deze kogeltjes zijn leuk om dingen mee te slopen. In het buitenland worden deze kogels ook gebruikt om mee te jagen of voor het bestrijden van ongedierte en vogels.

Harde Punt

Kogels met een harde punt vervormen juist minder dan een normale kogel. Hierdoor dringen ze dieper door in het doel. Ideaal voor het om laten klappen van wat grotere stalen doelen. In het buitenland worden deze kogels ook gebruikt voor de jacht op konijnen etc.

Materialen

De meeste kogeltjes voor je buks zijn gemaakt van lood. Lood is zacht waardoor je kogeltje goed door de loop gaat. Daarnaast heeft dit zachte materiaal een smerende werking voor de loop. Omdat lood belastend is voor het milieu, kiezen veel mensen tegenwoordig voor een loodvrij kogeltje. Kogels met een koperen laag zijn wat harder en zwaarder dan kogels met alleen lood. Deze komen dus wat harder aan!