Veel mensen hebben vragen over Airsoft BB’s. Daarom leggen we je er graag het een en ander over uit.

Een Airsoft BB is doorgaans een 6mm rond balletje dat verschoten wordt door een Aisoft wapen. Dit noemen we ook wel een replica. De balletjes worden verschoten door veerdruk, gasdruk, Co2 of door een elektrisch aangedreven systeem.

Materialen

Plastic

De goedkoopste BB’s worden gemaakt van kunststof. Deze zijn wel goedkoop maar niet biologisch afbreekbaar. Hierdoor mag je ze bij outdoorwedstrijden niet gebruiken. Daarnaast is het ook niet wenselijk om ze zelf bijvoorbeeld in je achtertuin of op je eigen terrein te gebruiken. Binnenshuis zien we dat ze wel veel gebruikt worden voor de 0.08 Joule Kids Airsoft wapens. Gooi je balletjes naar verloop van tijd bij het afval voor plastic.

Bio-BB’s

Bio-BB’s zijn biologisch afbreekbaar. Naar verloop van tijd zorgen vocht, zonlicht en micro-organismen in de bodem voor de afbraak van de BB’s. Vaak zijn deze gemaakt van PLA. Dit is een biologisch polymeer dat veel lijkt op kunststof. Het wordt gewonnen uit maiszetmeel en suikerriet. Vaak worden deze BB’s voorzien van een gladde natuurlijke harslaag zodat ze lekker glad zijn en goed door de loop gaan.

Metaal

Er bestaan BB’die worden gemaakt uit metaal zoals aluminium of geperst staal / aluminium folie. Deze zijn wat zwaarder en zijn daardoor erg stabiel. Omdat deze heel hard aankomen zijn ze niet geschikt om mee op andere spelers te schieten. Daarom worden ze met name gebruikt bij Target Shooting.

Tracers

Tracer zijn BB’s met een glow in the dark functie. Ze werken dus als een soort lichtspoormunitie. Deze worden in de schemer of in het donker gebruikt. Voor het verlaten van de loop worden ze door een tracer-unit met licht beschenen zodat ze gaan “gloeien”.

Welk gewicht?

De meest voorkomende gewichten van BB’s zijn:

  • 0.12 G
  • 0.20 G
  • 0.25 G
  • 0.28 G
  • 0.30 G
  • 0.32 G
  • 0.36 G
  • 0.40 G

0.12 G

0.12 G Bb’s zijn de meest lichte in hun soort. Deze worden doorgaans gebruikt voor de 0.08 joule tot 0.5 joule replica’s. Ze zijn niet geschikt voor krachtige airsoft wapens. Omdat ze zeer licht zijn, zijn ze erg gevoelig voor wind. Gebruik je ze in krachtige replica’s dan breken ze vaak al in de loop.

0.20 G

0.20 G BB’s zijn veel voorkomend en worden vaak ook gebruikt om de mondingssnelheid van een replica te meten. Prima allrounder maar vanwege het lage gewicht minder geschikt voor de langere afstanden en minder geschikt voor krachtigere wapens.

0.25 G

Ook de 0.25 G BB is een fijne allrounder. Aanbevolen door vele merken en met name in de VS erg populair. Geschikt voor AEG’s. Daarnaast is dit gewicht het maximaal aanbevolen gewicht voor minder krachtige (veeraangedreven) replica’s.

0.28 G

BB’s va 0.28 G zijn de meest populaire BB’s in Europa. Ze zijn goed geschikt voor AEG’s en presteren over het algemeen gewoon goed. Ook voor wat betreft de prijs zijn deze gunstig in gebruik.

0.30 G

Deze BB wordt veel gebruikt in Snipers en in krachtige AEG’s. Omdat deze BB wat zwaarder is, heeft hij wat minder last van de wind en is hij geschikt voor de langere afstanden.

0.32 G

Deze uitvoering wordt met name gebruikt door snipers. Ideale combinatie tussen gewicht en reikwijdte. Is minder gevoelig voor wind maar komt iets minder ver dan de 0.3 G.

0.36 G Geschikt voor krachtige snipers.

0.40 G Geschikt voor krachtige snipers. Traag maar erg stabiel